Danmarks Strandguide - Djursland


Holme Strandparkering

Oddere og tangskove

Strandparkeringen ved Holme er et rigtigt natursted, hvor man kan være så heldig at se oddere. Ud for det gamle skanseanlæg er det undersøiske liv rigt, og gode p-muligheder gør det let at få sin kajak eller sit surfergrej i vandet.
Vis mere information

På land ligger et gammelt skanseanlæg fra Englandskrigene i begyndelsen af 1800 tallet. Dem er der en del af på Syddjursland, for de lå strategisk godt, hvis den engelske flåde skulle finde på at komme ind i farvandet. Det bedst kendte anlæg er formentlig det ved Dragsmur – det smalle sted, hvor Mols bliver skilt fra Helgenæs. Men også inde i Ebeltoft er der gamle skanser. Navne som Skansestien og Skanseparken vidner om tiden længe efter, at den ellers er blevet glemt.

Der er nok at se på ved Holme Strandparkering. Mange spændende planter og en flot natur, hvor der er højt til loftet. Naturen er imidlertid ikke mindre rig under overfladen, og det er et godt sted at snorkle og dykke. Navnlig ud for skanseanlægget er den undersøiske natur en af de mest artsrige i Danmark. Her er store tangskove og fisk. Når sollyset filtreres ned gennem vandet, får tangplanterne farver, som er mere levende, end hvad man ser, når de er skyllet i land. Tangskovene bliver tættere, jo nærmere man kommer Jernhattens mægtige knude. Mod syd er sandbunden dominerende, til glæde for badegæsterne.

Havmølleåen løber ud ved Holme Strandparkering, og den kan man købe fiskekort til fiskeri her ved Havmøllevej nr. 5. Åen begynder inde ved Stubbe Sø, der er Djurslands største sø med en god bestand af oddere. Nogle gange kan de også ses i Havmølleåen. Odderne var for få år siden meget sjældne i Danmark, men nu er de i fremgang, og odderne fra Stubbe Å-systemet har bredt sig.

Holme tiltrækker også kajakroere, kitesurfere og windsurfere, og fra parkeringspladsen er det nemt at få sit grej til vandet.


ParkeringBadningDybt vandFiskevandSlæbestedSnorklingHavkajakWindsurfingKitesurfingVandring
  • Område: Østkysten
  • Koordinater:
    56°14'31.25"N 10°46'20.80"E
    (56.242 10.7724)
  • Sydøstvendt stenstrand
  • P-plads
  • Privat og offentlig strand
  • Side i bogen: 167
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Hornfisk

Hornfisk

Hornfisken er en pelagisk stimefisk og findes overalt i de danske farvande. Den kan blive op til ca. 1,2 meter og 2 kilo. Hornfisken foretager lange vandringer og kommer i april-maj ind i danske farvande for at gyde på lavt vand.

Læs mere

Bidende stenurt

Bidende stenurt

Bidende stenurt er en smuk lille plante på tørre, solvarme strande, skrænter og stengærder. Dens blade og stængler indeholder dog giftige alkaloider, som ætser hud og slimhinder, hvis man forsøger at spise af den. Nyd den derfor kun med øjnene!

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden