Danmarks Strandguide - Djursland


Fornæs Fyr

Længst mod øst

Naturen er stor og spændende ved Fornæs Fyr – Jyllands østligste punkt. I fuglenes træktid kan titusindvis af fugle trække hen over området, og i vandet er hyppigt marsvin. Men det er ikke en badestrand.
Vis mere information

Glem badetøjet. Det er ikke ved Fornæs Fyr, man skal svømme for sjov. Dertil er strømmen for stærk og bunden for stenet. Fornæs Fyr skal man tage til for at få en enestående naturoplevelse på Jyllands østligste punkt – der i øvrigt ligger længere mod øst end Sjællands vestligste punkt, Fornæs rager så at sige ind over noget af Sjælland.

Det kan føles stort, ensomt og øde at vandre rundt ved fyret. Efterår og vinter kan man ofte have det hele for sig selv, og tunge tanker bliver bogstavelig talt blæst væk. En varm og stille dag er det til gengæld den rene idyl, ikke mindst om foråret, hvor det blomstrende engelskgræs farver strandoverdrevene så lyserøde som prinsesseskørter. Naturen er fredet og rig på arter.

I havet ses hyppigt marsvin og sæler, og især om foråret er fugletrækket en populær attraktion, når titusindvis af rov- og småfugle trækker hen over himlen på vej til deres ynglesteder. Har man øjnene med sig, er stranden ved Fornæs et fint sted at finde forsteninger. De mange kalksten er rester fra bittesmå dyr, som levede for over 60 millioner år siden, og stenene har ofte indkapslet andre dyr fra perioden.

Der har været et fyr ved Fornæs siden 1839, men det nuværende smukt udformede fyr er fra 1892. Granitten er sprængt og dernæst omhyggeligt hugget til på Bornholm. Send en venlig tanke til håndværkerne, der gjorde det – den mindste fejl i granitten, og så var alt arbejdet forgæves, og der var ingen betaling. Som sagt er fornøjelsesbadning ved Fornæs en lidt risikabel sag, men dykkere og lystfiskere kan få gode oplevelser. Det kræver dog, at man er både forsigtig og erfaren.


ParkeringFarligt dybt vandFiskevandSnorklingHavkajakVandringGeologi
  • Område: Østkysten
  • Koordinater:
    56°26'34.65"N 10°57'31.29"E
    (56.443 10.9587)
  • Østvendt stenstrand og fyrtårn
  • P-plads
  • Offentlig og privat strand
  • Side i bogen: 186
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Strandkrabbe

Strandkrabbe

Strandkrabben er den mest almindelige krabbe i danske farvande. Man finder den på sten- og sandbund, i havne og alge- og ålegræsbevoksninger på det lave vand. Nedgravet i havbunden afventer den sit bytte og er næsten altædende.

Læs mere

Søstjerne (alm.)

Søstjerne (alm.)

Den Almindelige Søstjerne er et smukt, men grådigt rovdyr, som vrister blåmuslingeskaller fra hinanden med armene. Når skallen er åbnet, krænger søstjernen sin mave ind i byttet og fortærer det. Søstjernen bliver op til 50 cm.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden