Danmarks Strandguide - Djursland


Fornæs Fyr

Længst mod øst

Naturen er stor og spændende ved Fornæs Fyr – Jyllands østligste punkt. I fuglenes træktid kan titusindvis af fugle trække hen over området, og i vandet er hyppigt marsvin. Men det er ikke en badestrand.
Vis mere information

Glem badetøjet. Det er ikke ved Fornæs Fyr, man skal svømme for sjov. Dertil er strømmen for stærk og bunden for stenet. Fornæs Fyr skal man tage til for at få en enestående naturoplevelse på Jyllands østligste punkt – der i øvrigt ligger længere mod øst end Sjællands vestligste punkt, Fornæs rager så at sige ind over noget af Sjælland.

Det kan føles stort, ensomt og øde at vandre rundt ved fyret. Efterår og vinter kan man ofte have det hele for sig selv, og tunge tanker bliver bogstavelig talt blæst væk. En varm og stille dag er det til gengæld den rene idyl, ikke mindst om foråret, hvor det blomstrende engelskgræs farver strandoverdrevene så lyserøde som prinsesseskørter. Naturen er fredet og rig på arter.

I havet ses hyppigt marsvin og sæler, og især om foråret er fugletrækket en populær attraktion, når titusindvis af rov- og småfugle trækker hen over himlen på vej til deres ynglesteder. Har man øjnene med sig, er stranden ved Fornæs et fint sted at finde forsteninger. De mange kalksten er rester fra bittesmå dyr, som levede for over 60 millioner år siden, og stenene har ofte indkapslet andre dyr fra perioden.

Der har været et fyr ved Fornæs siden 1839, men det nuværende smukt udformede fyr er fra 1892. Granitten er sprængt og dernæst omhyggeligt hugget til på Bornholm. Send en venlig tanke til håndværkerne, der gjorde det – den mindste fejl i granitten, og så var alt arbejdet forgæves, og der var ingen betaling. Som sagt er fornøjelsesbadning ved Fornæs en lidt risikabel sag, men dykkere og lystfiskere kan få gode oplevelser. Det kræver dog, at man er både forsigtig og erfaren.


ParkeringFarligt dybt vandFiskevandSnorklingHavkajakVandringGeologi
  • Område: Østkysten
  • Koordinater:
    56°26'34.65"N 10°57'31.29"E
    (56.443 10.9587)
  • Østvendt stenstrand og fyrtårn
  • P-plads
  • Offentlig og privat strand
  • Side i bogen: 186
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Pungreje

Pungreje

Pungrejerene, også kalder mysider danner sommerhalvåret igennem tætte sværme imellem det lave vands ålegræs og i havne. Føden består af planktondyr. Selv er pungrejerne et attraktivt måltid for fiskeyngel og gopler.

Læs mere

Rur

Rur

Rurer eller Balaner er en familie af små krebsdyr, der har et kegleformet hus af kalk som kan lukkes. Hvis ruren bliver tørlagt lukker den i og undgå derved at udtørre. Ruren har den forholdsvis længste penis i dyreriget!

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden