Danmarks Strandguide - Djursland


Gåsehage

En helt ny favorit

Her er en ret ny strand, som er fremragende for hele familien: masser af plads, fint sand og tilmed gode bølger, når hurtigfærgerne sejler forbi. Det er også et godt sted at kigge på fugle.
Vis mere information

De klassiske strande i Ebeltoft-området er strandene langs vigen og Boeslum Strand. Spørger man ældre indbyggere om den bedste af dem, vil svaret ofte være Boeslum. Men yngre kan meget vel have et andet svar: Strandene omkring færgehavnen. De strande eksisterede stort set ikke for et par årtier siden, så de er stadig lidt af en hemmelighed.

Gåsehage, området ud for sommerhusene ved Øer, er på få år blevet en af Djurslands fineste sandstrande, og tilmed er hele det store eng- og overdrevsområde bagved den brede sandstrand et førsteklasses naturområde med en lang række meget værdifulde planter og dyr. Det er også et af landets gode steder at se fugle, hvad enten det er de talrige vade- og svømmefugle, der yngler her, eller små- og rovfugle på træk.

Stranden vokser stadig, og det skyldes ikke mindst moderne aktivitet. Først kom en tovbane til udskibning af grus og ral. Den blev nedlagt i 70’erne, men så kom færgelejet til. Begge dele har forandret strømmene i vandet, så sandet fra de skrænter, der brydes ned andre steder langs kysten, nu samles herinde på begge sider af færgehavnen. Den hastigt voksende strand gav for få år siden ideen til, at det nye landområde også skulle udstykkes til sommerhuse. Men det har kommunen sat en stopper for. Dels fordi naturen er alt for værdifuld, dels fordi klimaforandringerne forventes at gøre oversvømmelser hyppigere end nu.

Sandhagen har igennem tiderne fået flere skibe til at gå på grund. I 50’erne fandt man fx resterne af et vikingeskib ved Gåsehage, men som dykkersted er den fine og revlede sandbund ikke noget særligt. Til gengæld er stedet populært blandt kitere og windsurfere.


ParkeringBørnevenligBadningMiddeldybt vandWindsurfingKitesurfingVandringFuglelokalitet
  • Område: Sydkysten
  • Koordinater:
    56° 8'45.18"N 10°40'49.60"E
    (56.1459 10.6804)
  • Sydvestvendt sandstrand
  • P-plads på Gåsehagevej
  • Privat og offentlig strand
  • Side i bogen: 145
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Strengetang

Strengetang

Strengetang forekommer overalt ved de danske kyster hvor algearten danner tætte bevoksninger på muslingebanker og sten, især i beskyttede fjorde. De strengeormede brunalger bliver op til 3-4 m lange.

Læs mere

Pungreje

Pungreje

Pungrejerene, også kalder mysider danner sommerhalvåret igennem tætte sværme imellem det lave vands ålegræs og i havne. Føden består af planktondyr. Selv er pungrejerne et attraktivt måltid for fiskeyngel og gopler.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden