Danmarks Strandguide - Djursland


Knebel Strand

Med Vorherre i ryggen

En dejlig strand at dase på eller nyde sin medbragte madpakke. Den ligger smukt ved Knebel Vig, og kirken bag den er et besøg værd med sin udsmykning af kunstneren Bjørn Nørgaard.
Vis mere information

Hvor Knebel Kirke troner på toppen af sin bakke og konkurrerer med foderstoffen i den anden ende af byen om at være tættest på himlen, løber en grusvej ned til kysten. Havbakkevej hedder den, og det er et passende navn, for bakken kan i stenalderen have ligget som en ø i havet, efter at isen i seneste istid havde bakset og maset med landskabet. Efterhånden hævede landet sig, og bakken blev landfast.

Kigger man godt efter nede ved kysten, hvor de rigt blomstrende strandenge sætter kulør på stranden, kan man fornemme, at man går på gammel havbund. Engen bugter sig svagt på samme måde som havbund har revler. Ikke kun blomsterne trives her – en del ynglefugle kan også lide engene, så gå forsigtigt i ynglesæsonen.

Stranden er mere egnet til et idyllisk stop med madpakke, en sommerslumren på det medbragte tæppe eller en kigge-efter-ting-på-stranden tur end til badning, selv om man selvfølgelig godt kan gå i vandet. Solnedgangen er smuk over vigen, og det er et fint sted at sætte en kajak i vandet. En lille legeplads med boldbane og et par gynger til børnene er her også.

Når man nu er her, er kirken et besøg værd. Selve kirkebygningen er fra 1100-tallet, men udsmykningen er ny. Det er den omstridte kunstner Bjørn Nørgaard, der står bag den. Nogle elsker resultatet, andre hader det, men det er under alle omstændigheder værd at se. Læg i øvrigt mærke til, at danske kirker med meget få undtagelser kan bruges som kompas: kirketårnet vender stort set altid stik vest.


ParkeringBørnevenligBadebroLavt vandFiskevandHavkajakVandring
  • Område: Sydkysten
  • Koordinater:
    56°12'36.16"N 10°28'48.55"E
    (56.21 10.4802)
  • Sydvestvendt fjordstrand
  • Parkering på strandengen eller ved kirken
  • Privat strand, offentlig legeplads
  • Side i bogen: 60
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Hybenrose

Hybenrose

Hybenrose, eller Rynket rose som den også kaldes, er en smuk strandplante, men desværre på listen over landskabsukrudt. Planten er indslæbt til Danmark, hvor den på strande og klitter udkonkurrerer naturligt hjemmehørende plantearter.

Læs mere

Molsruten

Molsruten

Vandreruten Grenaa - Århus er ca. 80 km lang og forløber langs kysten og gennem Mols. På en del af strækket deler Molsruten forløb med Nordsøstien. På www.dvl.dk kan du hente mere viden.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden