Danmarks Strandguide - Djursland


Lyngsbæk Strand

Lunt vand og kold krig

Fin og fast sandbund, lun beliggenhed i bunden af vigen – og store militærskibe. Lyngsbæk Strand er særlig, fordi NATO har en mole her. Selve molen er forbudt område, men man må gerne bade, og det er nemt at komme hertil.
Vis mere information

Stranden ved Lyngsbæk er en af områdets fineste badestrande med god, fast sandbund og kun få sten. Tilmed er vandet lunt tidligt og sent på sæsonen, fordi stranden ligger godt beskyttet inde i bunden af Ebeltoft Vig med fin udsigt – på klare dage helt til Samsø. Til venstre breder Ebeltoft sig, inden skovene på Ahl rækker ud i vandet, til højre kan Mols Bjerge på nogle dage næsten ligne teaterkulisser i deres lag-på-lag linjer.

Men områdets dominerende træk minder om, at det ikke altid har været idyl. Meget dominerende skyder Nato-molen ud i vandet som et minde om den kolde krig. Molen er stadig i brug, og store skibe lægger til med jævne mellemrum. Oppe i bakkerne bag molen ligger et militært brændstoflager, en del af et underjordisk netværk på over 650 kilometer olierør, der skulle gøre Nato-styrkerne i stand til at få forsyninger i tilfælde af et angreb fra øst. De lokale er ikke ubetinget begejstrede for naboskabet. Blandt andet fordi molen i perioder spærrer rådnende tang inde, så man kan lugte stranden, længe før man ser den. Før i tiden gav molen noget igen, fordi den var et populært sted at fiske efter fladfisk i tusmørket – selv børn kunne kaste ud på dybt vand. Men strammere terrorlovgivning har gjort molen til forbudt område.

Området er fint for både snorklere og dykkere. Sidstnævnte bruger det tit, fordi det er et godt sted for begyndere. Også fordi der ud for molen er huller og skrænter med skrammel og god chance for at få en multe, ørred eller rødspætte med hjem, hvis man har harpunen med.


ParkeringBørnevenligBadningMiddeldybt vandFiskevandSnorklingHavkajakWindsurfingVandring
  • Område: Sydkysten
  • Koordinater:
    56°13'39.38"N 10°37'6.33"E
    (56.2276 10.6184)
  • Sydvendt sandstrand og Natomole
  • P-plads
  • Offentligt anlæg
  • Side i bogen: 118
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Strandsennep

Strandsennep

Strandsennep er sandstrandens eneste plante med lilla blomster og smalle tykke blade. Den er en pionérplante som tåler saltvand og gerne indtager den yderste del af stranden, hvor havet, sandfygning og salt skaber særlige levevilkår.

Læs mere

Ene

Ene

Ene er en stedsegrøn, olieholdig busk med spiselige blå kogler. Den ses ofte på åbne hedearealer og magre sandjorde. Langs kysterne vokser en lav form af planten. Under de rette forhold kan Ene blive over 1.000 år gammel.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden